Novinky
Zvolněte tempo, zmírníte projevy ulcerózní kolitidy
Při léčbě ulcerózní kolitidy se bez pomoci lékařů neobejdete. Vhodnou úpravou životního stylu je ale možné úspěšnost probíhající terapie podpořit. Správná životospráva napomáhá k prodloužení období mezi jednotlivými vzplanutími choroby i ke zklidnění souvisejících příznaků.
Přestože neexistuje obecně platný seznam potravin, jejichž konzumace může vést ke vzplanutí ulcerózní kolitidy, lze vytipovat konkrétní jídla, která příznaky onemocnění zhoršují. Pokud se vám podaří takové složky stravy odhalit, je lepší se jim propříště vyhnout.
- U některých jedinců pomáhá ke zmírnění průjmu, bolestí břicha a plynatosti omezení příjmu mléčných výrobků.
- Rovněž se doporučuje vyhnout se tučné stravě, jako jsou máslo, smetana a smažená jídla.
- Problém mohou představovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny, tedy syrová zelenina a ovoce. Lépe tolerovaná bývá obvykle zelenina upravená dušením či vařením v páře.
- Potíže související s ulcerózní kolitidou mohou dále zhoršovat alkohol, kořeněná jídla a kofein.
Zodpovědný přístup
V souvislosti s výživou je nemocným s ulcerózní kolitidou také doporučováno jíst po menších porcích a častěji, ideálně 5–6× denně. Měli by pít dostatečné množství tekutin (vyhnout se kofeinovým, alkoholickým a syceným nápojům) a doplňovat vitamíny a minerály, jejichž vstřebání do organismu může ulcerózní kolitida omezovat. V případě potřeby je vhodné konzultovat dietu s nutričním specialistou.
Nervy v klidu
Ačkoliv nebylo potvrzeno, že by byl stres vlastní příčinou střevních zánětů, příznaky s nimi spojené může zhoršovat. Ke zmírnění napětí a nervozity může pomoci:
- relaxační cvičení,
- dostatek odpočinku a času na zábavu a koníčky,
- pravidelný pohyb,
- psychoterapie.
(veri)
Zdroj:
www.mayoclinic.org