Novinky
Deset dietních tipů pro jedince trpící ulcerózní kolitidou
Zažívací obtíže spojené s ulcerózní kolitidou dokážou značně potrápit nejednoho nemocného. V případě nespecifických střevních zánětů totiž rčení „jste to, co jíte“ platí dvojnásob. Nabízíme vám proto 10 dietních tipů, které vám lépe umožní zvládat chronické střevní onemocnění.
1. Vsaďte na vyváženou stravu
Jídlo sice ulcerózní kolitidu nezpůsobuje, skladba jídelníčku však může nemocným střevům ulevit či naopak přitížit. Nesnášenlivost určité potraviny nesmí vést k omezení ostatních složek stravy. Pokud vám například dělá problém konzumace špenátu, pokuste se vyhledat jako zdroj vlákniny a cenných minerálů jiný druh zeleniny. Na talíři by se měl každý den objevit alespoň kousek ovoce a zeleniny a také jídlo s vyváženým poměrem sacharidů, tuků a bílkovin.
2. Bojujte železem proti chudokrevnosti a únavě
Vzplanutí střevního zánětu může organismus značně vyčerpat. Jedním z důvodů je i chudokrevnost, která je způsobena ztrátami červených krvinek do zažívacího traktu. Nízká hladina železa se kromě potravinových doplňků a léčivých přípravků může doplnit pomocí určitých potravin. Jedná se především o červené a kuřecí maso, ryby, listovou zeleninu, luštěniny nebo vejce.
3. Dodržujte pravidelný pitný režim
Onemocnění ulcerózní kolitidou zvyšuje náchylnost k rozvoji dehydratace. Pravidelný pitný režim, nejlépe v podobě čisté vody nebo ovocných čajů, je naprostou nezbytností. Koktejly a různé formy tekuté výživy jsou také ideální možností, jak doplnit ztracenou energii, živiny, minerály a další potřebné látky.
4. Dejte šanci mléčným výrobkům
Chronické zánětlivé onemocnění zvyšuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy neboli řídnutí kostí. Proto je důležité přijímat dostatečné množství mléčných výrobků, jelikož obsahují vápník a vitamin D, tedy látky nezbytné pro budování zdravých a pevných kostí. Konzumace laktózy může nicméně zhoršovat příznaky ulcerózní kolitidy. V tomto případě je potřeba zaměřit se na mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy, především na tvrdé sýry a jogurty. Alternativní možnost představují také mandlové mléko či sójové výrobky.
5. Zlepšete trávení probiotiky
Pokud hledáte přírodního pomocníka pro úpravu svého trávení, probiotika jsou ideální volbou. Jedná se o bakterie, které jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry. Malé pomocníky si můžete obstarat v každé lékárně, nacházejí se však i v určitých potravinách, například v jogurtech. Odborníci doporučují příjem probiotik zejména v případech narušení střevní mikroflóry užíváním antibiotik nebo průjmovými onemocněními.
6. Vybírejte vhodnou vlákninu
Existují dva typy vlákniny, rozpustná (měkká) a nerozpustná (hrubá). Zdroji té nerozpustné jsou kořenová zelenina, slupky obilovin, otruby, luštěniny, ořechy a semena. Příjem těchto potravin může značně přitížit nemocným střevům, protože hrubá vláknina není rozpustná ve vodě a je nestravitelná. Důležitou vlákninu je tak třeba nahradit rozpustnou formou. Tu získáme z většiny ovoce a zeleniny, z luštěnin a brambor. Ovoce a zeleninu je před konzumací nutné oloupat, protože slupka obsahuje hrubou vlákninu.
7. Nebojte se nadýmání
Brokolice, květák či fazole jsou známé svou těžkou stravitelností a tvorbou střevních plynů. Nadýmání přitom může vést k rozvoji křečí v břiše a průjmů. Řešení problému je však velmi jednoduché, problémové potraviny stačí většinou důkladně uvařit.
8. Jezte pravidelně malé porce
Křeče v břiše jsou častým příznakem ulcerózní kolitidy. Na vině přitom může být nepravidelnost stravy a konzumace velkých porcí jídla. Pokud chcete prospět svému zažívání, jezte pravidelně 5–6 malých jídel nebo 3 menší jídla a 2–3 svačiny denně.
9. Vytvořte si potravinový deník
Zapisujte si do něj velikost, počet a složení přijímaných potravin. Tímto způsobem můžete dospět k jídlům, která způsobují obtíže vašemu zažívání, i k těm, která vám naopak prospívají.
10. Dejte příležitost „nezdravé“ stravě
Onemocnění ulcerózní kolitidou může značně omezit počet tolerovaných potravin. Aby váš jídelníček nebyl příliš stereotypní, můžete vyzkoušet zařazení některých „nezdravých“ jídel. Příkladem je třeba pizza. Ta sice obsahuje větší množství kalorií, často ale také důležité bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Pokud máte problémy udržet si vinou častých průjmů a zažívacích obtíží hmotnost, kaloricky vydatné potraviny mohou být příjemným zpestřením jídelníčku.
Bohužel neexistuje žádná univerzální dieta, která by vyhovovala všem nemocným. Pokud máte problémy se sestavením zdravého jídelníčku, neváhejte a navštivte svého ošetřujícího lékaře nebo výživového specialistu. Odborník vám jistě rád pomůže vytvořit jídelní plán šitý na míru vašemu zdravotnímu stavu.
(holi)
Zdroj: http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/living-moderate-severe-uc-15/eat-smart/slideshow-diet