Novinky
Pět vánočních jídel, která si (ne)dávat při střevních zánětech
Chcete se o svátcích vyhnout zažívacím obtížím? Není hned nutné škrtnout z jídelníčku nejtradičnější české pokrmy. My jsme je za vás zkontrolovali a za ty „nevhodné“ vymysleli náhradu.
1. Houbový kuba
Kroupy, houby, česnek a sádlo. To jsou hlavní přísady tohoto vydatného staročeského pokrmu, který se na Štědrý den podává k obědu. V mnoha dnešních domácnostech se na něj ale tak trochu zapomnělo – a vynechat byste jej měli i vy. Kuba je totiž jedno z nejhůře stravitelných jídel, jaká si vůbec lze představit. Kroupy jsou celozrnné cereálie nabité vlákninou, které se při bezezbytkové dietě snažíme vyhýbat. Houby jsou pro trávicí trakt také zátěží, stejně jako sádlo. Česnek je sice považován za protizánětlivý, ale podrážděné střevní sliznici takto výrazně ochucené jídlo rozhodně neprospěje. Jak tedy kubu nahradit? Místo krup si k obědu dejte například těstovinovou rýži, kterou ochuťte malým množstvím velmi dobře rozvařených, případně i na omáčku rozmixovaných hříbků.
2. Rybí polévka
První chod tradiční štědrovečerní večeře si naopak můžete vychutnat téměř úplně bez omezení. Dejte jen pozor, aby všechna zelenina byla uvařená do měkka (klidně i lehce rozvařená). Pro jistotu pak dejte stranou nadýmavý hrášek. Citlivější střevo by mohly podráždit také tvrdé osmahnuté chlebové krutony. Raději je tedy nechte v polévce trochu rozmočit.
3. Bramborový salát
Na tuhle milovanou českou přílohu neexistuje univerzální recept. Snad každá rodina má svou vlastní verzi, na kterou nedá dopustit. I vy si tak můžete sestavit bramborový salát z přísad, které vám budou vyhovovat. Nemusíte se bát dát do něj:
- dobře uvařené a oloupané brambory,
- vajíčka na tvrdo,
- mrkev a petržel – rozvařené do měkka a raději v menším množství.
Naopak hrášku, syrové cibuli, šunkovému salámu nebo kyselým okurkám se raději vyhněte. Co se týče dochucení salátu, platí „všeho s mírou“. Nepřežeňte to s octem, protože kyselá strava může v žaludku pěkně zazlobit. Neměla by vám „ujet ruka“ ani s hořčicí (je příliš kořeněná) či s majonézou (často je zdrojem střevních potíží). Pokud nemáte potíže s trávením mléčných výrobků, zkuste salát spojit bílým jogurtem.
4. Smažený kapr
Rybí maso je pro lidi s nespecifickými střevními záněty ideální potravinou. Problém je ale s úpravou. Především s velkým množstvím přepáleného oleje ze smažení, ale i s křupavou kůrkou, která dá střevům při trávení zabrat. Kapra si tedy zkuste jen na sucho zapéct v troubě nebo orestovat na trošce oleje na přírodní způsob. Pokud vám takto upravená ryba nechutná, můžete zkusit tresku nebo lososa.
5. Novoroční čočka
Luštěnina plná vlákniny, těžko stravitelných slupek, navíc se sklonem způsobovat nadýmání – to je čočka. Jde tedy o další tradiční pokrm, který byste si při střevních potížích měli odpustit. Pokud i přesto chcete být bohatí, jak praví přísloví, dejte si místo čočky něco jiného připomínajícího mince – co třeba kolečka dobře zralého banánu k odpolední svačině?
(luko)
Zdroje:
www.mayoclinic.org
www.webmd.com
www.webmd.com
www.webmd.com